Wat is schaduwwerk?

by Elisabeth
1205 views 6 minuten lees

Om te kunnen begrijpen wat schaduwwerk is, moeten we eerst een goede definitie neerleggen wat er bedoeld wordt met schaduw. Hier zijn namelijk diverse opvattingen over. Het behoeft geen verdere uitleg dat de informatie op deze site, voor een groot deel mijn opvattingen en ervaringen zijn, mijn perspectief. Ik wil je dan ook uitdagen om dit niet klakkeloos aan te nemen, maar het als startpunt te nemen om er zelf over na te denken en op onderzoek uit te gaan. Als je al een beetje inzichtelijk hebt wat schaduwwerk is, kijk dan eens bij de verschillende manieren waarop je schaduwwerk kunt doen

Wat word er bedoeld met schaduw

De eerste die ooit met de term kwam was psycholoog Carl Jung. Hij stelde dat er aspecten zijn van ons karakter die we afwijzen, die we minderwaardig vinden. Deze aspecten zijn wel aanwezig in ons, maar we willen niet dat andere mensen dit van ons zien en daarom onderdrukken we het. Doen we alsof het er niet is. Ze worden diep in ons onderbewustzijn gestopt zonder dat we er erg hebben. Daar blijven ze vanuit de schaduw een rol spelen in ons leven. Ze trekken als het ware achter de schermen aan de touwtjes.

Hoe ik schaduw zie

Nu we hebben vastgesteld wat de gangbare term is, wil ik graag uiteen zetten hoe ik het zie. Omdat er vaak een negatieve klank gegeven wordt aan schaduw, net als aan ego. Terwijl dit in mijn optiek die lading niet hoeft te krijgen.

Voor zover mijn ervaring reikt, zie ik onze persoonlijkheid als een concept dat we gedurende ons leven ontwikkelen. Dit doen we door een relatie aan te gaan met onze omgeving. Onze persoonlijkheid fungeert als feedbacksysteem. Als ik dit doe, dan doet de ander dit, en dan is x de uitkomst.

Kindertijd

Dit begint al heel vroeg. Wanneer een kind huilt, en iedereen zich omdraait om te zien wat er is gebeurd en waarom het kind huilt. Het kind wordt opgepakt, getroost, ontvangt liefde en aandacht. In de persoonlijkheid wordt hierdoor een verbinding gelegd, een neurologisch patroon. Huilen genereert aandacht. Dit systeem werkt vlekkeloos. Iedere interactie die we aan gaan, vormt een nieuw patroon.

Nodeloos om te zeggen dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om te achterhalen waar bepaald gedrag vandaan komt. Zowel goed als slecht. Bovendien worden we steeds beter om op een subtiele manier dingen te doen die voor ons het gewenste effect heeft.

Dit systeem vormt zowel positieve eigenschappen als negatieve eigenschappen.

Wat is je schaduw?

Kortom; we kunnen onze schaduw gelijk stellen aan alle onbewuste processen die op de achtergrond draaien. Niet alleen de negatieve gedragen. Alle processen die ervoor zorgen dat wij doen zoals we doen, praten zoals we praten, denken zoals we denken. En door middel van onze aannames, overtuigingen en gedragingen kun je het patroon achterhalen. Daarom is het ook zo gemakkelijk om te voorspellen wat er in de toekomst gebeurt in iemand zijn of haar leven.

Je hoeft alleen maar te doorzien welk programma die persoon afdraait en zolang er niets mee gedaan wordt, is de kans groot op een herhaling van zetten.

Wat is schaduwwerk?

Nu we hebben vastgesteld wat onze schaduw is en hoe we eraan komen, kunnen we kijken naar wat schaduwwerk is. De eerste stap van schaduwwerk is dat je je bewust wordt van het feit dat je een schaduw hebt en dat het een systeem is dat onder al je uiting ligt. Positief en negatief. Deze realisatie zet al een heleboel in gang omdat je ineens je eigen systeem gaat doorzien. Je zult je veel minder onbewust op een bepaalde manier gedragen, maar je bewust worden van wat je doet en waarom je het doet.

Waarom zou je je schaduwwerk willen doen?

Ook over het waarom je schaduwwerk zou willen doen, heb ik een afwijkende mening. Doorgaans hoor ik dat mensen zeggen dat ze schaduwwerk belangrijk vinden om hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Of omdat ze bewuster willen worden, spiritueler etc.

Om te beginnen vind ik persoonlijke ontwikkeling een slecht gekozen term voor datgene wat je wil bereiken. Daar zal ik later eens een apart blog over schrijven.

Daarnaast geloof ik ook niet dat je door middel van schaduwwerk bewuster of spiritueler wordt. Er zijn veel efficiëntere manieren om dit te bereiken. Schaduwwerk is namelijk iets waar je je hele leven mee bezig kunt zijn omdat je steeds weer een nieuwe laag zult vinden, steeds dieper zult gaan. En dus alleen maar bezig bent met je persoonlijkheid, je toplaag. Terwijl er een veel krachtigere laag achter zit, die vele malen interessanter is om mee bezig te houden. Je bewustzijn.

Bewustzijn

Voor mij is er maar 1 reden om schaduwwerk te doen en zit er ook een voorwaarden aan wanneer je ermee kunt beginnen. Om namelijk niet te stappen in de valkuil van al je afzonderlijke systemen te ontleden, is het noodzakelijk dat je je realiseert, niet alleen intellectueel, maar vooral emotioneel en energetisch, dat jij niet je schaduw bent. Jij niet je persoonlijkheid bent.

Jij bent simpelweg bewustzijn. Dat bewustzijn is er altijd. Het is geen verlichte staat, het is niet alleen iets voor monniken. Iedereen is bewustzijn. Heel veel mensen zijn enkel gevangen geraakt in hun persoonlijkheid en afgedreven, niet meer in contact met hun bewustzijn.

Wanneer je dit echt tot je door laat dringen en begrijpt wat dit betekent, zul je zien dat die schaduw er eigenlijk helemaal niet meer zo toe doet. Je zult veel gemakkelijker realiseren hoe de dingen in elkaar zitten en dat die persoonlijkheid een tool is voor je bewustzijn om ervaringen op te doen en dingen in het leven te creëren.

Wat is schaduwwerk?

Pas wanneer je dit proces hebt doorlopen en je ten volle begrijpt, voelt en ervaart wat dit betekent, kan het zijn dat je bepaalde patronen van jezelf tegenkomt, die je niet gemakkelijk van je af kunt schudden. En dat het systeem in de weg staat van je bewustzijn om de ervaring op te doen die je diep van binnen voelt dat je die ervaring moet opdoen.

En enkel dat systeem ga je onderzoeken. Daar ga je actief mee aan de slag om de emotionele verbinding ervan los te laten. Maar het doel is dan niet persoonlijke ontwikkeling, het doel je je bewustzijn optimaal laten werken door alles wat het bewustzijn in de weg staat, op te ruimen.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk eens bij mijn aanbod, wellicht vind je hier een training, lezing of workshop die bij je past om dit te gaan toepassen op je eigen leven.

Je kunt me ook volgen op Instagram, waar ik zo nu en dan deel over dit onderwerp. Wil je in contact komen met mensen die zich hier ook mee bezighouden? Meld je dan aan bij de Facebookgroep.

Dit vind je misschien ook leuk