Wat is kundalini?

by Elisabeth
1656 views 5 minuten lees

Wat is Kundalini en hoe werkt het? Ik ga mijn best doen om op een simpele manier uitleg te geven over deze krachtige energie, want in de spirituele wereld zijn er verschillende opvattingen over wat het is, wat het doet en hoe het voelt. In dit stuk deel ik mijn persoonlijke ervaring.

In de basis is het een term die in de Oosterse filosofie gebruikt wordt om energie van je ziel, je hogere zelf mee aan te duiden. Het is het energetische gedeelte van spiritueel ontwaken. Je kunt de energie letterlijk voelen. 

Je Kundalini energie is nauw verbonden met je vibratie, jij bent je Kundalini, maar je kunt je Kundalini niet sturen met je brein of je ego. Het heeft zijn eigen energie en wil.  

Waar zit je Kundalini?

Iedereen heeft Kundalini energie. De basis zit aan de onderkant van je ruggengraat. Het is je levensenergie. De energie loopt via diverse energiecentra (chakra’s) omhoog naar je kruin en van daaruit vloeit het weer terug naar de naar de onderkant van je ruggengraat. In veel verschillende uitleggen lees ik over Kundalini ontwaken. Sommigen stellen dat hun Kundalini in een keer ontwaakte en omhoogschoot langs hun ruggengraad. En ondanks dat dit inderdaad kan gebeuren, is je Kundalini altijd al ontwaakt. Het is immers je levensenergie. Het is altijd aanwezig. Zonder deze energie, zou je simpelweg niet leven. 

Waarom hebben mensen het dan toch over een Kundalini ontwaken? Dat is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Wanneer je Kundalini explosief omhoog schiet, dan word je zelf als het ware wakker. Je hebt een ervaring die je nog nooit hebt gehad, je voelt dingen die je nog nooit hebt gevoeld. Bepaalde zaken over jezelf en het universum worden je duidelijk. Het is als een chemische trip, maar dan volledig geproduceerd door je eigen chemicaliën. 

De reden dat we dit niet allemaal ervaren is omdat je Kundalini energie zich beweegt via je energiecentra langs je ruggengraad. Ook wel de Chakra’s genoemd. Deze chakra’s representeren allemaal een bepaald aspect in je leven en in plaats van dat deze chakra’s de Kundalini vrije doorgaan moet geven, bieden ze weerstand. 

De weerstand

In de weerstand zit in trauma, onderdrukte gevoel, onacceptabel gedrag, onderdrukte emoties etc. alles wat wij of onze omgeving als ongewenst heeft bestempeld, kleeft aan een chakra zoals cholesterol aan een ader. Uiteindelijk ontstaat er een blokkade waardoor de energie niet vrij doorheen gaan. Het kan zelfs zo zijn dat je chakra niet allemaal in een mooie lijn lopen, maar dat ze verschoven zijn waardoor de energie er langs slalomt. 

Dit is wat we ook wel noemen, het menselijk lijden. Wanneer we niet aan de gang gaan met deze blokkades, door middel van schaduwwerk en bewustzijnsverruiming en herkenning, zal de Kundalini nooit vrijelijk kunnen stromen, met als uiteindelijk gevolg fysieke problemen. 

Kundalini ontwaken

Maar hoe zit het dan met mensen die spreken van een Kundalini ontwaken waarbij ze de energie omhoog voelen schieten, door alle barrières heen? Dit kan inderdaad gebeuren, maar betekent niet dat je kundalini ineens ontwaakt is en je vanaf dat moment verlicht bent. Totaal niet zelfs.

Wat er gebeurt wanneer je zeer bedreven bent in mediteren en je mediteert constant op je Kundalini en je energiecentra’s zijn allemaal gebalanceerd, dan kan de energie ineens omhoogschieten, als een soort van spuitende fontein die extra spuitkracht krijgt omdat de kraan verder opengedraaid wordt. Dr. Joe Dispanza praat hier veelvuldig over Ook welke meditatie en ademhalingsoefeningen hier het meest geschikt voor zijn. De barrières lossen alleen niet altijd meteen op. De kracht is zo heftig dat het mogelijk het een en ander wat losser maakt, maar wanneer het moment voorbij is en de levensenergie weer ‘normaal’ wordt, zitten dezelfde blokkades er nog. Er zijn ook andere activiteiten die voor deze ervaring kunnen zorgen. Bijvoorbeeld:

  • Heel hard op je stuitje vallen
  • Een krachtig orgasme 
  • Overmatige angst
  • Drugsbebruik

Mijn ervaring

Ik heb niet een ervaring waarbij mijn Kundalini omhoog schoot en ik een mindblowing ervaring had. Sterker nog; Mijn Kundalini energie is al vanaf mijn 20ste actief bezig met blokkades op te heffen en ik was mij er helemaal niet van bewust. Onbewust ben ik al vanaf dat ik 20 ben bezig met het verhogen van mijn vibratie door bepaalde zaken uit mijn leven te schrappen

De term Kundalini en chakra’s leerde ik pas rond 2012. Ik kreeg een reiki behandeling in groepsvorm en ik werd na afloop apart genomen. Er werd mij gezegd dat er zoveel energie uit mijn kruin chakra kwam dat degene die de reiki behandeling deed schrok van de heftigheid. Daarna ben ik mij gaan verdiepen in de energiecentra en leerde ik over Kundalini. Ineens vielen al mijn ongemakkelijkheden, ziekten, depressies en vermoeidheid te verklaren aan de hand van de levensenergie die constant op blokkades stuitte. 

Bijwerking

Als ik zeg bijwerking, klinkt het een beetje alsof Kundalini een medicijn is wat je inneemt en op een bepaald niveau is het ook een medicijn. Het doel van de Kundalini energie is om zaken op te lossen die je naar beneden halen. Je trauma’s te helen. Dit gebeurt helaas niet vanzelf. Wat de Kundalini doet is het brengt de blokkades naar boven. Een goede vriendin (40 jaar) van mij zei onlangs een keer dat ze ineens zonder enige waarschuwing heel veel verdriet voelde omtrent de scheiding van haar ouders, 30 jaar geleden! Dit is klassieke Kundalini energie die zijn werk doet. 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk eens bij mijn aanbod, wellicht vind je hier een training, lezing of workshop die bij je past om dit te gaan toepassen op je eigen leven.

Je kunt me ook volgen op Instagram, waar ik zo nu en dan deel over dit onderwerp. Wil je in contact komen met mensen die zich hier ook mee bezighouden? Meld je dan aan bij de Facebookgroep.

Dit vind je misschien ook leuk