Wat is het verschil tussen witte, grijze en zwarte magie

by Elisabeth
109 views 3 minuten lees

Wat is het verschil tussen witte, grijze en zwarte magie. In mijn Magische online Huddle community plaats ik iedere maand een magisch ritueel (witte en/of grijze magie, heel soms zwarte magie) en daarnaast laat ik ieder maand zien hoe ik de tarot gebruik voor zelfontwikkeling (witte magie).

Regelmatig krijg ik de vraag wat het verschil tussen al die verschillende manieren van magie, want los van wit, grijs en zwart heb je ook nog het verschil tussen hogere magie en lagere magie. Laat ik beginnen met uitleg geven van de kleuren.

Witte magie

Witte magie is magie die je inzet om een verandering in jezelf te activeren, om de realiteit in jezelf te veranderen. Om meer inzicht te krijgen, bepaalde zaken van jezelf aan te kunnen kijken, schaduwwerk te doen, overtuigingen onderzoeken, ondersteuning bij veranderen van bepaalde karaktereigenschappen.


Wanneer je een bepaalde spell wil uitvoeren omdat je inzicht wil krijgen in waar je nu staat en wat je volgende stap zou moeten zijn, dan valt dit onder de noemer: witte magie.

Gijze magie

Grijze magie is een vorm van magie waarbij je je externe wereld wil veranderen. Je wil iets aan je uiterlijk of uitstraling veranderen, je wil geld en/of succes aantrekken of je wil liefde aantrekken. Wanneer jij een geldschaal hebt gemaakt en hier al je kleingeld in bewaart en je deze op een rituele manier energie hebt gegeven en hebt opgeladen, dan ben je bezig met grijze magie.

Zwarte magie

Zwarte magie is de magie die je gebruikt wanneer er andere mensen bij betrokken zijn. Je wilt bijvoorbeeld liefde aantrekken en je hebt iemand op het oog. In dat geval bedrijf je zwarte magie. De reden hiervoor is dat je invloed probeert uit te oefenen op een ander zijn of haar vrije wil. Zelf bedrijf ik deze vorm van magie niet. Ik houd het bij mezelf. De enige vorm van zwarte magie die ik wel bedrijf is wanneer er een energiekoord bestaat tussen mij en een ander en ik daar last van krijg. 

Voorbeelden hiervan zijn: een relatie die verbroken is en die ander blijft maar contact met je opnemen, dit kan ook werkgerelateerd zijn. Of tussen vrienden. Afhankelijk van hoe vervelend ik het vind, maak ik gebruik van verschillende technieken om ervoor te zorgen dat het energiekoord verbroken wordt. Maar ik doe dit pas als ik alle andere manieren geprobeerd heb. Voordat je dit doet, kun je namelijk ook rituelen uitvoeren dat iemand je gewoon niet meer raakt. De ander trekt wellicht nog wel aan je, maar je raakt er zelf niet meer emotioneel van. Het roept geen reactie meer bij je op. In heel veel situaties heeft dit mij geholpen en heb ik mij niet hoeven wenden tot zwarte magie. 

Hoge en lage magie

In de spirituele wereld wordt ook regelmatig gesproken van hoge en lage magie. Toen ik hier zelf ooit mee in aanraking kwam dacht ik dat het te maken had met goede en slechte magie. Hoog was goed, laag was slecht. 

Maar niets is minder waar. Zowel hoge als lage magie zijn beide goed, of slecht, afhankelijk van je perspectief. Hoge magie wil zeggen dat je magie bedrijft in de vorm van een ceremonie. Je ziet dit bijvoorbeeld bij Wicca, Sjamanisme, Druiderij en bij Chaos magie. Tijdens een ceremonie zijn er veelal vaste handelingen die het individu of de groep uitvoeren voordat er daadwerkelijk magisch werk wordt gedaan. Het ritueel openen van een cirkel, het aanroepen van entiteiten/windrichtingen, bepaalde handgebaren zoals in Chaosmagie gebruikelijk is. Het hoge verwijst ook naar intellect. Het is een intellectuele manier van magie bedrijven. Veel studie doen. Dit kan zijn door studie te doen naar een bepaalde divinatiemethode, of naar astrologie, maar ook is er veel studie nodig om bepaalde teksten en ceremoniële handelingen uit je hoofd te leren. De hogere magie werd in vroeger tijden veelal uitgevoerd door mensen van adel en met een hoop geld. Deze groepen waren zeer goed in staat om hun magische rituelen te verbergen.

Lagere magie

Lagere magie is de magie van het land. Deze vorm kent veel minder rituele en ceremonies. Veelal wordt er in een spell gebruik gemaakt van planten, natuurlijke elementen. Ook word de magie wel buiten uitgevoerd. Natuurgeneeskunde is hier een voorbeeld van. Deze lagere magie werd ook wel uitgevoerd door de armen. Ze waren niet in staat om hun magische werk te verbergen waardoor ze op de brandstapel belanden. 

Deze vorm van magie is veel praktischer, het is meer doen en veel minder denken en studeren. Er werd gewerkt met logische correspondenties en dit zie je nog terug in signatuurleer, waarbij de uiterlijke kenmerken van planten en kruiden werden gekoppeld aan organen van mensen en op die manier ingezet werden voor bepaalde ziektes.  

Op die manier werden ook magische werking aan bepaalde planten toegekend.

 

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk eens bij mijn aanbod, wellicht vind je hier een training, lezing of workshop die bij je past om dit te gaan toepassen op je eigen leven.

Je kunt me ook volgen op Instagram, waar ik zo nu en dan deel over dit onderwerp. Wil je in contact komen met mensen die zich hier ook mee bezighouden? Meld je dan aan bij de Facebookgroep.