Verschillende manieren om schaduwwerk te doen

by Elisabeth
1164 views 4 minuten lees

Er zijn verschillende manier waarop je schaduwwerk kunt doen. Als je meer wil weten over wat schaduwwerk is; lees dan eerst wat schaduwwerk is. Het zou je nog eens kunnen verbazen hoe ik überhaupt tegen de term aankijk. 

Mannelijk versus vrouwelijk

Het is inmiddels gemeengoed dat vrouwen en mannen niet op dezelfde manier omgaan met bepaalde zaken. En dit geldt ook voor schaduwwerk. De mannelijke benadering van schaduwwerk is de kant van de wijsheid en intellect. Veel informatie vergaren over het thema schaduwwerk, hoe het allemaal in elkaar steekt, hoe bepaalde aspecten van ons in onze schaduw zijn beland en vervolgens wordt er op een praktische manier gekeken hoe dit opgelost kan worden. Het ‘probleem’ wordt in het bewustzijn geplaatst en van daaruit wordt er regelmatig over nagedacht. Over hoe het heeft kunnen gebeuren, hoe je het weer kunt integreren in je leven etc. 

Zoals aan alle aanpakken zit ook hier een positief effect en een negatief effect aan. Dit is de mentale benadering. 

Positief van de benadering is: Het is een stuk minder pijnlijk om bepaalde aspecten neutraal en objectief van alle kanten te bekijken en te analyseren.

Negatief van deze benadering is: Het duurt vrij lang voordat een bepaald aspect helemaal boven water is en ook daadwerkelijk helemaal uit je systeem is. Want iets intellectueel gezien weten, en ook daadwerkelijk je anders gedragen, zijn twee verschillende zaken.

De vrouwelijke manier

De vrouwelijke manier is heel anders, dit is emotionele benadering. Als je op die manier schaduwwerk gaat verrichten, zul je merken dat je het herbeleefd en ervaart en er meteen een ander label op plakt dan je in het verleden hebt gedaan. Je voelt als het ware de pijn en accepteert deze pijn en je hebt er niet langer een oordeel over. Je verandert je gehechtheid aan deze pijn. Je knipt de neurologische patronen door waardoor een bepaalde gebeurtenis geen enkele emotionele lading meer heeft. En wanneer die lading niet meer aanwezig, zul je direct anders reageren. 

Instagram

Op Instagram zie ik veel vrouwelijk ondernemers voorbijkomen die zeggen: Ik ben vandaag zo moe dat ik nergens zin in heb, en ik laat dat zijn. Ik accepteer dat volledig met alle liefde en lichtheid. Morgen weer een dag. Alles mag er zijn. Ze herhalen dit als een soort mantra. En tot op zeker hoogte ben ik het hier volledig mee eens. Alles mag er zijn. Maar het is niet wat een emotionele benadering van schaduwwerk inhoudt. 

De emotionele benadering is veel meer een bepaalde (negatieve)sensatie in lijf waarnemen, achterhalen welk systeem hier achter zit om vervolgens het pad, de verbinding, tussen het systeem en de sensatie op te heffen. 

Positief van deze benadering is: Het gaat veel sneller dan de pragmatisch manier. Dit komt omdat je het gevoel boven laat komen en in plaats van de je er een negatief label aan hangt, hang je er een positief label aan. Waarnaar het direct effect heeft.

Negatief van deze benadering is: Het kan extreem heftig zijn. Zo heftig dat je trauma opnieuw herbeleeft en je er zonder professionele hulp niet meer uitkomt. 

Mijn persoonlijke voorkeur

Mijn persoonlijke voorkeur heeft het om helemaal geen schaduwwerk te doen, maar te werken aan een stevige verbinding met je bewustzijn. Dat je gecentreerd in jezelf uitdrukking kunt geven aan wie je bent. Dat je handelt vanuit de integriteit van je bewustzijn. 

Pas wanneer je hier een stevig fundament in hebt gelegd, kan je bepaalde aspecten van je persoonlijkheid onderwerpen aan schaduwwerk en dan zou mijn persoonlijke voorkeur hebben een combinatie van de mannelijke benadering en de vrouwelijke benadering.

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Kijk eens bij mijn aanbod, wellicht vind je hier een training, lezing of workshop die bij je past om dit te gaan toepassen op je eigen leven.

Je kunt me ook volgen op Instagram, waar ik zo nu en dan deel over dit onderwerp. Wil je in contact komen met mensen die zich hier ook mee bezighouden? Meld je dan aan bij de Facebookgroep.

Dit vind je misschien ook leuk