Wat is schaduwwerk?

604 aantal keer bekeken

Om te kunnen begrijpen wat schaduwwerk is, moeten we eerst een goede definitie neerleggen wat er bedoeld wordt schaduw. Hier zijn namelijk diverse opvattingen over. Het behoeft geen verdere uitleg dat de informatie op deze site, voor een groot deel mijn opvattingen en ervaringen zijn. 

Carl Jung

De eerste die ooit met de term kwam was psycholoog Carl Jung. Hij ontdekte aspecten van onze psyche die we afwijzen, een belangrijk rol gaan spelen in ons onderbewustzijn en zo toch aan touwtjes trekt zonder dat wij hier bewust van zijn.

Een belangrijk gegeven hierin is dat het niet altijd om aspecten gaat die de sociale omgeving ons oplegt. Soms gaat het om aspecten die we zelf onacceptabel vinden. 

Het heeft een positieve en een negatieve kant. We zijn hier ons allemaal niet van bewust. Toch spelen ze wel een rol in ons dagelijks leven. Ze zorgen er mede voor dat we reageren zoals we doen en dat we ons voelen zoals we ons voelen. 

Onze automatische systemen worden geregeerd door denkbeelden die in ons onderbewustzijn huizen. Denk maar eens aan hoe je reageert op iemand die enorm over zichzelf zit op te scheppen. Vind je dat prima? Irriteert het je? En waarom vind je het dan prima, of waarom irriteert het je? 

Je laat sociaal wenselijk gedrag zien

We vormen onze mening op basis van onze ervaringen, ons verstand, onze overtuigingen, onze achtergrond en onze conditionering. Dit begint op het moment dat je ego zich vormt. Je ego vormt zich al wanneer je bewust geluid kunt maken. Zo leert een baby wat er gebeurt wanneer hij/zij huilt.

Wanneer je gedrag aangeleerd krijgt en je je begeeft op het pad van relatievorming met anderen pas je je aan. Je laat sociaal wenselijk gedrag zien. Omdat het een natuurlijk proces is, kunnen we niet meer achterhalen waar iets is ontstaan, laat staan dat we weten wat onze authentieke gedachten hierover is. De ervaring die heeft gemaakt dat je een hekel hebt aan mannen met een snor, simpelweg omdat je een hekel aan je vader hebt en hij een snor droeg, zijn gemakkelijk te ontrafelen. Maar sta jij bij al je meningen en overtuigingen stil waar deze vandaan komen? 

Wat is je schaduw?

Je schaduw is de plek in jezelf die al je geheimen, onderdrukte gevoelens, primitieve impulsen en delen die als onacceptabel, beschamend, zondig of zelfs kwaad worden beschouwd, bevat. Alleen is het je ego die deze labels er aan plakt. Jij vindt het onacceptabele gevoelens. Je zult versteld staan hoe acceptabel ze eigenlijk zijn als we ze eens onder de loep nemen.

Als we streven naar een authentiek en bevredigend leven, is het noodzakelijk dat we dat wat er in onze schaduw aanwezig is naar boven halen en hier doorheen werken. Zolang bepaalde aspecten van jou in je schaduw aanwezig blijven, heb je niet volledige controle over je gedachten, over je reacties, over je leven. Let wel op, dit schaduwwerk is niet iets wat je eenmalig doet en daarna ben je er klaar mee. Het is een proces waar je in mijn opinie nooit klaar mee bent.  

Wat is schaduwwerk?

Nu we hebben vastgesteld wat onze schaduw is en hoe we eraan komen, kunnen we kijken naar wat schaduwwerk is. De eerste stap van schaduwwerk is dat je je bewust wordt van het feit dat je een schaduw hebt en dat deze vol zit met onderdrukte emoties, denkbeelden en eigenschappen. Je kunt je vanaf nu simpelweg de afspraak met jezelf maken dat je hiermee aan de gang wil. 

Waarom zou je je schaduwkant willen oprakelen?

Zou het niet beter zijn om je schaduw lekker te laten waar die nu is? Je hebt er toch geen last van? Vraag je je misschien af. Maar is dat echt zo dat je er geen last van hebt? Die schaduwkant wordt steeds groter en dus machtiger wanneer we hem blijven onderdrukken. Op dagelijkse basis doen zich situaties voor waarbij je je wellicht anders voordoet dan dat je je voelt en komt er weer een stukje bij. Wanneer een persoon zijn schaduwkant zeer nauwkeurig en vasthoudend onderdrukt, liggen de volgende problemen op de loer:

 • Hypocrisie (het ene geloven en ondersteunen, maar het andere doen)
 • Leugens en zelfbedrog (zowel tegenover zichzelf als tegen anderen)
 • Primair reageren door middel van woede / verdriet
 • Emotionele en mentale manipulatie 
 • Hebzucht en verslavingen
 • Fobieën en obsessieve dwanghandelingen
 • Angst
 • Chronische psychosomatische ziekte
 • Depressie 
 • Groot ego
 • Verstoorde relaties met anderen
 • Zelfhaat
 • Zelfingenomenheid
 • Zelfsabotage

Als ik naar het bovenstaande lijstje van 14 punten kijk, dan zijn er zeker 10 van toepassing op mezelf. Misschien geldt dat niet voor jou, misschien vind je het lastig om toe te geven. Misschien ben je er helemaal nog niet toe om je hiermee bezig te houden. Dan is dit artikel niet voor jou. Misschien denk je dat je dit lijstje kunt aanvullen met nog 100 negativiteiten over jezelf. Ook dan is dit artikel niet voor jou. De bedoeling van dit lijstje is niet om iemand naar beneden te halen. Laat staan jezelf. Daarom zeg ik er ook bij dat 10 van deze eigenschappen op toepassing zijn op mezelf. En in meer of mindere mate op heel veel mensen. Schaduwwerk doe je met zelfvertrouwen en liefde. Er zijn dingen in je schaduw terechtgekomen door afwijzing en haat, daar help je jezelf dus niet mee. 

Traumawerk is iets anders dan schaduwwerk

Een andere belangrijke richtlijn is wanneer je te maken hebt gehad in het verleden met trauma en je hier nooit professionele hulp voor hebt gezocht. Je hebt je trauma diep verborgen en voelt nu als onderdeel van je schaduw. In dat geval raad ik sterk aan om eerst hulp in te schakelen om met je trauma aan de gang te gaan voordat je je bezig gaat houden met schaduwwerk. Schaduwwerk moet je doen met een gevoel van compassie naar jezelf, met enige zelfvertrouwen. Anders richt je meer schade aan dan dat je jezelf goed doet.  

De eerste stap is je realiseren dat je niet je gedachten bent. Je verstand is een tool die je kunt inzetten op heel veel verschillende gebieden. Een tool die je in staat stelt op een bepaald niveau te functioneren. Maar het is niet wie je bent. 

Een simpele manier om een eigenschap boven water te krijgen is door je irritaties naar andere mensen te onderzoeken. Dit heet in psychologische termen, projectie. Je projecteert je eigen onvermogen op iemand zonder dat je je bewust bent van je gewonde dier die aan de touwtjes trekt. 

Wat is schaduwwerk nou precies?

Hierboven haalde ik het voorbeeld aan van iemand die over zichzelf opschept. Ik irriteer mij daar heel erg aan. Wat zegt dat over mij? Het is zelfs zo dat wanneer iemand over zichzelf opschept ik een afkeer voel voor die persoon. Op basis van 1 eigenschap! Het idee van schaduwwerk is dat ik achterhaal wat mij hier zo aan irriteert, waar dit gevoel vandaan komt, wat dit over mezelf zegt. Ik gebruik hiervoor een journal omdat het mij helpt mijn gedachten op papier te krijgen en ik deze steeds verder kan uitdiepen. Een van mijn eerste ontdekkingen rondom dit thema is dat ik mezelf vaak onzichtbaar vind, dat ik wil dat mensen mij waarderen en zien wat ik kan. Ik hecht zelf geen waarde aan woorden, omdat woorden mij gekwetst hebben, omdat woorden niet altijd echt, authentiek of waar zijn. In mijn onderbewustzijn ligt een open wond van mij onbegrepen voelen en een onvermogen om goed onder woorden te brengen wat het probleem is. Ik heb letterlijk zwijgplicht opgelegd gekregen in mijn jeugd en kreeg ook regelmatig een silent treatment. 

Een simpele samenvatting van mijn successen, voldoet voor mij niet omdat het mij niet lukt om de juiste woorden te vinden. Wanneer een ander hier wel succesvol in is en dus op een veel snellere manier lof ontvangt voel ik nog meer onmacht mij in woorden uit te drukken. Dit is pas een eerste stap in mijn proces. Van hieruit stel ik mezelf steeds meer vragen en probeer langere tijd bezig te zijn met 1 onderwerp, tot ik niet meer op iets nieuws kom. Mogelijk pak ik het dan op een ander moment weer op als ik ineens weer een nieuw inzicht krijg.

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten over dit thema. Ben jij al bezig met schaduwwerk? Ik ben benieuwd hoe je dit op dit moment aanpakt. Wil je het me laten weten? Dit kan via Instagram of via: tussenjouenmij@gmail.com. Op regelmatige basis zal ik informatie inzake schaduwwerk aanvullen. 

 

Deze website maakt gebruik van cookies om je ervaring te optimaliseren. Wanneer je gebruik maakt van deze website gaan we er vanuit dat je hiermee akkoord bent. Accepteer

Cookies
0