Wat is je ego?

2560 views

Er zijn veel verschillende meningen over wat het ego is. In deze blog wil ik op een begrijpelijk manier uitleggen wat je ego is. 

In mijn uitleg blijf ik weg van allerlei psychologische termen die het concept alleen maar ingewikkelder maken. Ik zal het uitleggen aan de hand van de volgende categorieën: De oorsprong, de functie en het doel. Begrijpen waar het voor dient is heel belangrijk voor wanneer je schaduwwerk wil doen, want je ego speelt hier een grote rol in. 

Wat is je ego?

allereerst wil ik beginnen dat het ego niets weet. Het is alleen het bewustzijn dat weet. Alwetend is. Het weet niets omdat het een programma is dat ontwikkeld is om feedback te genereren. Wat het doet is de informatie die binnenkomt verwerken. De data die binnenkomt wordt door het ego gelabeld en gecategoriseerd. Uit de data kunnen conclusies getrokken worden en ontstaan er meningen etc. De enige data die het ego binnenkrijgt is gefragmenteerd. Het overziet nooit de gehele werkelijk of situatie. Het zijn altijd maar kleine stukjes. 

 

De oorsprong

Onze ego is een product van de evolutie. Het was nodig om snel te kunnen beoordelen of er ergens gevaar was of niet. Op basis van een subtiele geur of houding van een ander, moest de conclusie getrokken worden om te vluchten of te vechten. Een heel nuttig en instinctief proces wat volledig aangevoerd werd door het ego. Omdat het ego oranje dieren met het gevaar van tijgers heeft gelabeld, kon er snel geschakeld worden als er een hint van oranje door de bladeren scheen. Hieraan zie je ook dat het ego altijd bezig is met het negatieve, de bedreiging. En het is bezig met behoudt. 

Dit is de reden waarom we constant aan het zeuren en oordelen zijn want het ego is niet in staat om te zien wat werkelijkheid is en wat niet. Het is immers een programma dat ontwikkeld is om snel te kunnen oordelen. Het doet dus heel automatisch wat het moet doen om ons te beschermen. Dit gebeurt wel altijd op een negatieve manier.

De functie 

De functie van het ego is dus om zaken te definiëren en te labelen. Het sorteert de data die binnenkomt. Het is erop gericht om jou te beschermen. Niet alleen van fysiek gevaar, maar ook van mentaal gevaar. Het wil beschermen tegen pijn, fysiek en mentaal. Dit kan bijvoorbeeld ook gezichtsverlies zijn. Het is gericht op behoudt en doet dit vanuit een perspectief van gevaar. Alles wat onbekend is, is een potentieel gevaar. En de zaken die ooit heel snel gelabeld zijn als gevaar, blijven onprettig of soms zelfs fout voelen. Ook als de situatie verandert. Het ego is altijd in een staat van reageren.

Zelfs wanneer het ego heeft vastgesteld dat er geen gevaar is, vanuit eerdere ervaringen, zal het zich zo nu en dan toch afvragen of we wel de juiste beslissingen nemen. Want wanneer we ons in een onbekende omgeving of situatie bevinden, wordt het ego getriggerd om alert te zijn op dreigingen. 

Het doel

Het doel van het ego is zodat ons bewustzijn ervaringen kan opdoen. Ons bewustzijn is namelijk heel en overvloedig, ons bewustzijn is alles, oneindigheid. Er bestaat in ons bewustzijn geen afscheiding, of tegenstellingen. Het is compleet. Het is liefde en licht.

Om dit ook te kunnen ervaren heeft het een tegenhanger nodig, een contrast. Die tegengestelde kracht biedt het ego. Door de oordelen, de negativiteit, de angsten ervaart het bewustzijn zowel pijn als liefde. 

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten over dit thema. Ben je bezig met schaduwwerk? Of ben je informatie voor jezelf aan het verzamelen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Wil je het me laten weten? Dit kan via Instagram of via: tussenjouenmij@gmail.com

Lees ook

Deze website gebruikt cookies om je ervaring te verbeteren. We gaan er vanuit dat je hier oke mee bent. Accepteren