Home » Blog » Waarom is meditatie in onze wereld niet mainstream

Waarom is meditatie in onze wereld niet mainstream

by Elisabeth
908 views

Het eerste fysieke bewijs van het bestaan van meditatie is gevonden in 1500 voor Christus. Door middel van meditatie zijn de Veda’s, de grondbeginselen van het hindoeïsme, ontstaan. De Veda’s zijn opgeschreven na een diep meditative staat. Je zou dus kunnen zeggen dat mediteren een traditie is binnen het hindoeïsme. 

Waarom is meditatie in onze wereld niet mainstream?

Ik heb mij regelmatig afgevraagd waarom we als kind nooit hebben geleerd te mediteren, of waarom het op school niet een vast onderdeel is naast de vakken taal, rekenen en spelling. 

Als mediteren zo ontzettend veel goede uitwerking heeft op ons, waarom is het geen vast onderdeel in ons leven? Een ‘waar’ antwoord kan ik daar niet op geven. Mijn visie daarop is als volgt:

De westerse wereld is vooral gericht op presteren en behalen van tastbare doelen. Het bereiken van succes. De methoden die ingezet worden om dit te bereiken zijn wetenschappelijk onderbouwt. We willen ons niet bezighouden met methoden die niet bewezen succes garanderen. Een beetje hetzelfde als het opzetten van een bedrijf. Aan de omzet kun je meten hoe het bedrijf het doet, het welzijn van de medewerkers wordt veelal niet gezien als een methode om nieuwe omzet te genereren. 

Spirituele wereld versus wetenschappelijke wereld

De oosterse wereld heeft veel meer aandacht besteed aan de spirituele ontwikkeling dan aan de wetenschappelijke ontwikkeling. Dat de Oosterse wereld veel minder prestatiegericht is, is ook terug te zien in de economie, maar dat terzijde. 

Ze leren daar van nature welke effecten meditatie heeft op hun welzijn.  Pas recent is de westerse wereld gestart met het doen van wetenschappelijk onderzoek en komen de voordelen ervan naar voren. Maar het wordt nog steeds met zeer kritische ogen bekeken, vooral door journalisten en andere critici. Het levert immers geen direct brood op de plank. De manier zoals er op dit moment veelal naar meditatie wordt gekeken is op een heel zakelijke manier, volledig ontdaan van alle oosterse wijsheid en mystiek. Daar schrikken mensen immers van, daar zijn we met z’n allen veel te nuchter voor. 

Oosterse wijsheid en mystiek

Dit is heel erg jammer, want juist de verhalen die doordrongen zijn van wijsheid en mystiek zijn niet alleen zeer interessant om te horen, ze geven ook een andere dimensie aan je leven. Als je altijd dacht dat presteren en succes het enige doel was, en ineens leer je dat mystieke ervaringen bereikt kunnen worden die een gelukzalig gevoel met zich meebrengt, voel je je dan niet een beetje in de maling genomen door de gevestigde orde?

Dus een lange introductie op de vraag; waarom is meditatie in onze wereld nog niet mainstream, is het korte antwoord; omdat wij ingesteld zijn op objectief waarneembare zaken. 

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten over dit thema. Heb jij al kennisgemaakt met de kracht wanneer je structureel mediteert? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Wil je het me laten weten? Dit kan via Instagram of via: tussenjouenmij@gmail.com

Dit vind je misschien ook leuk