Home » Blog; leven met de maan » Schaduwwerk » Verschillende manieren om schaduwwerk te doen

Verschillende manieren om schaduwwerk te doen

by Elisabeth
1138 views

Er zijn verschillende manier waarop je schaduwwerk kunt doen. Als je meer wil weten over wat schaduwwerk is of waarom je schaduwwerk zou doen. Lees de eerdere blogs over dit onderwerp voordat je verdergaat. 

Mannelijk versus vrouwelijk

Het is inmiddels gemeengoed dat vrouwen en mannen niet op dezelfde manier omgaan met bepaalde zaken. En dit geldt ook voor schaduwwerk. De mannelijke benadering van schaduwwerk is de kant van de wijsheid. Veel informatie vergaren over het thema schaduwwerk, hoe het allemaal in elkaar steekt, hoe bepaalde aspecten van ons in onze schaduw zijn beland en vervolgens wordt er op een praktische manier gekeken hoe dit opgelost kan worden. Het ‘probleem’ wordt in het bewustzijn geplaatst en van daaruit wordt er regelmatig over nagedacht. Over hoe het heeft kunnen gebeuren, hoe je het weer kunt integreren in je leven etc. 

Zoals aan alle aanpakken zit ook hier een positief effect en een negatief effect aan. 

Positief van de benadering is: Het is een stuk minder pijnlijk om bepaalde aspecten neutraal en objectief van alle kanten te bekijken en te analyseren.

Negatief van deze benadering is: Het duurt vrij lang voordat een bepaald aspect helemaal boven water is en ook daadwerkelijk helemaal geheeld is. 

De vrouwelijke manier

De vrouwelijke manier is heel anders, dit is de kant van de liefde. Als je met deze energie schaduwwerk gaat verrichten, zul je merken dat je het herbeleefd en ervaart en er meteen een ander label op plakt dan je in het verleden hebt gedaan. Je voelt als het ware de pijn en accepteert deze pijn en je hebt er niet langer een oordeel over. 

Nu is een deel van mijn schaduwwerk erop gericht om mijn vrouwelijkheid te helen. Onderweg heb ik het door bepaalde gebeurtenissen weggestopt, veroordeelt en gehaat zelfs. Met als gevolg dat ik super allergisch ben voor alles wat zeer vrouwelijk is. Zo ook deze manier van het doen van schaduwwerk. 

Instagram

Op Instagram zie ik veel vrouwelijk ondernemers voorbijkomen die zeggen: Ik ben vandaag zo moe dat ik nergens zin in heb, en ik laat dat zijn. Ik accepteer dat volledig met alle liefde en lichtheid. Morgen weer een dag. Alles mag er zijn. Ze herhalen dit als een soort mantra. 

Mijn ergernis groeit en als er 2 van dit soort vrouwen voorbijkomen ben ik voorlopig weer even klaar met Instagram.

Dit soort verhalen die ik voorbij zie komen lijkt erop gericht dat alles wordt weggestopt onder de noemer: we accepteren alles van onszelf. En in mijn optiek kun je hierin doorslaan en is het ook niet altijd bewust gericht op het doen van schaduwwerk. Maar hoe betrouwbaar mijn mening hierover is in het licht van mijn eigen schaduwwerk, weet ik niet. :)

Positief van deze benadering is: Het gaat veel sneller dan de pragmatisch manier. Dit komt omdat je het gevoel boven laat komen en in plaats van de je er een negatief label aan hangt, hang je er een positief label aan. Waarnaar het direct effect heeft.

Negatief van deze benadering is: Het kan extreem heftig zijn. Zo heftig dat je trauma opnieuw herbeleeft en je er zonder professionele hulp niet meer uitkomt. 

Mijn persoonlijke voorkeur

Het zal geen verassing zijn als ik zeg dat mijn voorkeur dat mannelijke manier heeft. Het is dan ook niet zo dat vrouwen altijd een vrouwelijke manier aanhangen en mannen een mannelijke manier. Daarbij kun je er ook bewust voor kiezen om bepaalde aspecten eens op een andere manier aan te pakken. Als een onderdrukt of veroordeeld aspect van jou niet al te emotioneel heftig is, kun je kijken of je het op de vrouwelijke manier kunt aanpakken. Wanneer jouw persoonlijke voorkeur en manier van nature de vrouwelijke manier is en je iets heel heftigs te verwerken hebt, probeer het dan eens op de mannelijke manier. 

Welke vorm ligt jou het beste? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Wil je het me laten weten? Dit kan via Instagram of via: tussenjouenmij@gmail.com

Dit vind je misschien ook leuk