Home » Blog » 3 manieren om je energie weer terug te krijgen

3 manieren om je energie weer terug te krijgen

by Elisabeth
2414 views

Worstel jij als hooggevoelige ook dat je soms gewoon totaal geen energie hebt? Eerder heb ik een blog geschreven over de oorzaken waarom we geen energie hebben. Nu wil ik 3 manieren aanreiken om je energie weer terug te krijgen. 

3 manieren om je energie weer terug te krijgen

1. Mobiele telefoon

Je wilt het misschien niet horen maar je telefoon is een groot onderdeel van het wegsijpelen van je energie. Onze mobiele telefoon geeft kleine korte dopamine shotjes wanneer je een bericht hebt, je een mail hebt, je een like of comment hebt op Facebook of Instagram. Uiteindelijk raken we verslaafd aan deze dopamine shots en pakken we die telefoon steeds vaker omdat we onbewust verwachten dat we ons er beter door gaan voelen. 

Ik heb gemerkt dat wanneer ik mijn telefoon bewust laat liggen en in plaats daarvan een boek pak om te lezen, of deelneem in het gesprek van mijn gezin of het moment gebruik om mijn gedachten te observeren, ik veel meer energie overhoud dan wanneer ik diezelfde tijd met mijn telefoon bezig ben. Wanneer ik die momenten namelijk anders gebruik dan met mijn telefoon dan vul ik mijn eigen beker weer, in plaats van door Instagram te scrollen mijn beker juist leegloopt omdat ik mij bewust of onbewust toch druk maak, of zorgen maak en meer met anderen bezig ben, dan met mijzelf.  
 

2. Andere mensen in general (met name negatieve mensen)

Deze is een beetje dubbel. Als empathisch persoon ben je geneigd om onbewust je aandacht weg te geven. Je energie weg te geven aan een ander. Jij bent doorgaans degene die luistert en de ander aan het woord laat. In de meeste gevallen zorgt dit er ook voor dat je de zorgen, problemen en angsten van die ander overneemt. Wanneer jij in gesprek met iemand bent die verteld over situaties die ze op haar werk meemaakt, dan leef jij als empathisch persoon mee. Je voelt de onmacht. Het kan zelfs zo zijn dat wanneer je wegloopt, het gesprek je nog lang bezig kan houden. 

Vervolgens rijd je naar huis en komt er een vrouw op een fiets je tegemoet rijden en je ziet dat ze in dikke tranen is. Je vraagt je af wat er met haar aan de hand is en het blijft in je energieveld hangen. En zo zijn er talloze situaties te benoemen die jou ongemerkt geen goed doen. 

Het allerergste zijn de mensen die altijd klagen. Want ook al denk je: je mag wel eens naar jezelf kijken en ben je een stuk minder empathisch dan je normaal bent. Je voelt in je hele wezen de negativiteit die er over je heen gestort wordt. 
 

Veelal zie ik het advies voorbijkomen om afscheid te nemen van mensen om niet leeg te lopen, maar ik vind weglopen van wat er aan de hand is geen goede strategie. Want je partner heeft ook wel eens problemen. Je kinderen willen ook hun verhaal bij je kwijt en je moeder heeft ook een uitlaatklep nodig. Sterker nog; jij zelf hebt het ook wel eens nodig om je laag vibrerende gevoelens te uiten tegen iemand. Wat voor mij veel beter werkt is mij continu realiseren dat een ander geen enkele macht heeft over mijn gevoel. 

Om een voorbeeld te geven: In het verleden gebeurde het regelmatig dat ik lekker aan het werk was, goed in mijn energie zat en dan kwam er een collega naar me toe. Ondanks dat ik geen aura’s kon zien, voelde ik in mijn lichaam een soort van donkere wolk verschijnen. Op het moment dat de collega ging praten, wond ik mij steeds meer op. Ik luisterde nauwelijks naar wat hij zei, maar in mijn hoofd ging het enorm te keer. Wanneer de collega wegliep, was mijn hele dag verpest. 

Ik ben gaan oefenen door wanneer ik dit voel opkomen bij iemand te denken. Ik bepaal zelf hoe ik mij voel. En in plaats van me te laten overspoelen door de energie van een ander, visualiseer ik dat ik zelf krachtige energie uitstraal. Niemand heeft controle over mijn gedachten of mijn emoties. En dit was in het begin best wel heel erg lastig. Want ik realiseerde me pas wat er gebeurde op het moment dat het te laat was. Uiteindelijk was ik steeds vaker in staat om er op tijd bij te zijn en werd het een default stand, waarbij het uiteindelijk automatisch gaat. 

Dingen die je niet nodig hebt, maar waar je toch aan vasthoudt

In de loop van je leven verzamel je een hoop overtuigingen van wat je nodig hebt en wat niet. Zo kun je de overtuiging hebben dat je een bepaalde baan nodig hebt voor inkomen, maar ik kom ook mensen tegen die vasthouden aan een bepaalde baan vanwege de status. Je kunt vasthouden aan bepaalde overtuigingen van zaken die je denkt nodig te hebben om comfortabel te leven. 

In werkelijkheid is er maar 1 ding echt nodig en dat is de harmonie in jezelf. Wanneer jij altijd handelt vanuit een gevoel van balans en harmonie dan heb je alles wat je nodig hebt al in je zitten. 

Om een voorbeeld te geven. Ik wilde altijd graag een groter huis zodat ik een ruimte had voor mezelf om te mediteren, om te werken, om mijn video’s op te nemen. Ik woon nu in een eensgezinswoning met een vrij krappe woonkamer, 3 slaapkamers en een zolder. Best veel ruimte zou je denken. Maar ik heb 2 kinderen die ieder een slaapkamer hebben en de zolder is gereserveerd voor de kinderen van mijn man en is tevens zijn werkkamer. 

Ik heb het heel lang uitgesteld om dagelijks te gaan mediteren, video’s op te nemen etc, omdat ik eerst die ruimte wilde. Tot ik mij realiseerde dat ik altijd overal kan mediteren en ook mijn video’s kunnen overal worden opgenomen. Bijvoorbeeld in mijn woonkamer. Dit is geen tussenoplossing. Dit is DE oplossing. Alles wat ik nodig heb, heb ik al. Een ruimte gaat er niet voor zorgen dat ik dingen ga ondernemen. Ik doe dat. En sinds ik mij dat realiseer ben ik geen tijd en energie meer kwijt aan mij zorgen maken, of door uit te stellen, etc. Ik doe het gewoon. 

Heb jij andere manieren om je energie weer terug te krijgen? Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt, wil je het me laten weten? Dit kan via Instagram of via: tussenjouenmij@gmail.com

Dit vind je misschien ook leuk