Home » Blog; leven met de maan » Levensdoel » 3 manieren om achter je levensdoel te komen

3 manieren om achter je levensdoel te komen

by Elisabeth
210 views
Wanneer je dit artikel hebt aangeklikt ga ik er vanuit dat je je richting bent kwijtgeraakt, je voelt je vastzitten. Je zoekt naar manieren om achter je levensdoel te komen. Je hebt een baan, een partner, een huis, een goede gezondheid en toch ben je regelmatig ontevreden. Het leven is een sleur. Iedere ochtend gaat de wekker en op de automatische piloot werk je jezelf de dag door. Als je iemand van vroeger tegenkomt, merk je dat die ander allerlei spannende verhalen heeft over wat hij/zij aan het doen is. Verhalen waar jouw leven volledig bij verbleekt. 

Je bent precies op de plek waar je moet zijn

Je bent op een kruispunt beland. Je weet dat je hier niet wil zijn, maar je weet ook nog niet zo goed waar je naartoe wil. In het ergste geval sta je jarenlang op dit kruispunt. Zoals ik stond. Misschien heb je het gevoel dat je ergens onderweg de verkeerde afslag hebt genomen. Dat je leven er heel anders uit had gezien als je toen wel op reis was gegaan, in plaats van dat je ging werken. Of als je had besloten wel of geen kinderen te nemen. Dit gevoel kan ik direct al ontkrachten. Je bent namelijk precies op de plek waar je moet zijn. Ook al voelt het ongemakkelijk, zorgt het ervoor dat je begint aan een competitie paniekvoetbal en ben je zeer ongelukkig en heb je geen idee hoe je hieruit moet komen. Je bent precies op de plek waar je moet zijn.

3 manieren om achter je levensdoel te komen

En ik kan niet voorspellen hoe lang je hier blijft. Dit ligt aan jezelf. Aan de keuzes die je maakt, hoe bereid je bent om stappen te zetten en hoe eigenwijs je bent. Ik ben zeer eigenwijs, ik volg vooral mijn eigen raad op en zelden die van een ander. Ik ben iemand die overal over leest, maar het duurt heel lang voordat ik ook daadwerkelijk iets uitprobeer. En als ik iets uitprobeer verwacht ik dat ik meteen resultaat zie. Wanneer dit niet het geval is, ben ik geneigd vrij snel te stoppen. Desalniettemin, de enige keren dat ik resultaat zie is wanneer ik dingen langer dan een week uitprobeer. Ik wil je dan ook uitdagen om de onderstaande manieren minimaal 3 maanden te doen. Na 3 maanden spreek ik je graag over het het resultaat. 

3 manieren om achter je levensdoel te komen:

1. Omarm eenzaamheid

We zijn geneigd om weg te rennen voor het gevoel van ongemak. We leiden onszelf af van de dingen die we niet weten. In plaats van dat we er daadwerkelijk naar op zoek gaan, stoppen we het weg. Begraven het onder talloze netflixseries, of onder een stapel boeken, of laten ons afleiden door familie en vrienden. Richt in plaats daarvan tijd in waar je jezelf niet afleid. Ook niet met dromen en fantasieën. Om te beginnen is een half uurtje per dag voldoende. Als je hier eenmaal aan gewend bent, zul je merken dat je regelmatig behoefte hebt aan meer. Activiteiten die je kunt ondernemen zijn: 
 • de tijd nemen om een uitgebreide maaltijd te bereiden
 • een wandeling maken door de natuur (of door je straat als de natuur ver weg is)
 • De tijd nemen om in stilte een maaltijd op te eten
 • Uitgebreid douchen of in bad
 • Meditatie (bijvoorkeur geen visualisatie)
Als er activiteiten bij zitten waarbij je ongemak beter wordt wanneer je naar muziek luistert, zoek dan instrumentale muziek uit. 

2. Verken je ego

Je ego wordt door sommige ook wel de Mind, of het verstand genoemd.  Je ego is nuttig als het gaat om op een verstandelijk manier dingen begrijpen en om:
 • je te beschermen
 • contact te leggen met anderen
 • te functioneren in de maatschappij
 • je mening te vormen 
 • en voor nog zoveel meer.
Er zit ook een keerzijde aan je ego. Het heeft namelijk overal een oordeel over. Over jezelf en over anderen. Oordelen hebben, is een overblijfsel uit de oertijd waar we in korte tijd moesten kunnen beoordelen of iets goed voor ons was of het iets was waar dood aan zouden kunnen gaan. We hebben ons gespecialiseerd om onze ervaringen snel om te zetten in oordelen. We plaatsen mensen en dieren in hokjes om snel te kunnen schakelen. In de huidige tijd oordelen we niet alleen over anderen, in veel gevallen ook over onszelf. Dat oordelen over andere mensen kun je gemakkelijk gebruiken om schaduwwerk te doen. Dit is alweer een stap verder in de richting van je ware pad vinden. 

Jij bent niet je ego

Voor nu is het van belang dat je je realiseert dat je ego niet altijd gelijk heeft. Niet als het oordeelt over anderen, en zeker niet als het oordeelt over jezelf. Als je in stap 1 de tijd voor jezelf neemt, merk dan op dat je snel in gedachten raakt. Over je werk, je relatie, de mensen die op je pad zijn gekomen. 

Merk je gedachten op

Het enige dat in dit stadium van belang is deze gedachten op te merken. Op te merken wanneer je in je hoofd het moeilijke gesprek voor de volgende dag aan het voorbereiden bent. Je hoeft je niet af te leiden van deze gedachten, je hoeft ze niet weg te stoppen, merk ze simpelweg op. Lach wat om jezelf, om de drukte in je hoofd. Wanneer je dit goed onder knie hebt, heb je de eerste stap naar meditatie gezet! Als je je bewust bent van je gedachten, kun je je gedachten gaan onderzoeken. Wanneer voer ik in mijn hoofd gesprekken met mijn baas? Of herhaal ik continu dat ene zinnetje: mijn werk is stom, ik zit vast in het leven of wat een kutdag.

3. Ga op zoek naar je innerlijk kind

Als je geboren wordt ben je heel. De eerste negen maanden van je leven zijn van belang als het gaat om hechting en vertrouwen. Ook de fasen daarna hebben ieder hun eigen kenmerken en vormen je onderweg. De kans dat er ergens in zo’n belangrijke fase iets niet helemaal goed gaat, is zeer groot, onvermijdelijk zou ik zelfs willen stellen. Niet alleen door opzettelijk wangedrag, ook een ouder die ziek wordt en opgenomen moet worden in het ziekenhuis kan voor kinderen zeer moeilijk zijn. Of de komst van een broertje of zusje in een cruciale periode, kan zorgen voor problemen. Niet ieder kind is eraan toe om op vierjarige leeftijd achtergelaten te worden op school. Kinderen op kinderdagverblijven zijn ook zeer bevattelijk voor bedoeld of onbedoeld wangedrag. We worden opgevoed met ideeën over wat goed is en wat niet. Deze conditionering vormt ons.

Ga op zoek naar je oorspronkelijke kwaliteiten

Er wordt veelal gezegd dat kinderen zo puur en eerlijk zijn. Naarmate we opgroeien verliezen we dit door de diverse omstandigheden waarin we verkeren. We hebben allemaal mechanismes aangeleerd om onszelf te beschermen en om te krijgen wat we denken te willen.  Je innerlijke kind draagt de oorspronkelijke kwaliteiten van je ziel en gelukkig is het niet zo moeilijk om hier contact mee te maken. De oefeningen die je kunt doen zijn de volgende:
 • Schrijf een brief aan je 5 jarige zelf
 • Doe een innerlijke kind visualisatie (innerchild visualisation youtube)
 • Bekijk foto’s van jezelf van vroeger. Probeer terug te halen wat toen belangrijk voor je was
 • Ga iets doen wat je als kind leuk vond om te doen
 • Bedenk nu welke activiteiten je in je dagelijks leven kunt toepassen.

3 manieren voor de komende 3 maanden

Als je deze 3 manieren 3 maanden toepast, consequent, zal je vermoedelijk niet direct je levensdoel hebben gevonden, maar hopelijk ben je wel iets op weg geholpen, ben je iets over jezelf te weet gekomen, iets wat je een bepaalde richting in duwt. Ik hoor graag van je hoe het is je is vergaan. Mail me hierover: tussenjouenmij@gmail.com of maak een connectie via Instagram en stuur me een berichtje. Ik vind het leuk om te lezen hoe het je vergaan is!

Dit vind je misschien ook leuk